De overstap naar Google Analytics 4 al gemaakt?

De overstap maken naar Google Analytics 4 is er een die steeds dichterbij komt. Waarschijnlijk heb je al de aankondiging in de mail gekregen van Google zelf, maar op 1 juli 2023 stopt het bedrijf met Universal Analytics. Deze versie is de afgelopen tijd negatief in het nieuws geweest en naar eigen zeggen is UA ook verouderd. Het nieuwe GA4 moet meer privacy waarborgen door onder andere geen IP-adressen te verzamelen. Maar nog niet iedereen is tevreden. We zullen een aantal voor- en nadelen van Analytics 4 op een rijtje zetten.

Voordelen:

  • Er wordt data verzameld zonder gebruik te maken van cookies of andere tracking methodes. 
  • IP-adressen van bezoekers worden geanonimiseerd. Dat betekent meer privacy voor de bezoeker en bedrijven kunnen deze beter waarborgen.
  • Het gaat niet meer om bounce rates en time on page maar om engagement. Het wordt nu belangrijker om te weten wat de gebruiker op je site doet. Daarmee kan het gedrag van de bezoeker beter geanalyseerd worden. 

Nadelen:

  • Om te beginnen is het meenemen van eerdere data niet mogelijk. Alles wat je in de afgelopen jaren hebt opgebouwd valt weg. Je begint als het ware met een schone lei. 
  • Andere manier van meten. Het analyseren en rapporteren zal nu anders gaan. Waar Universal Analytics het session-based data model gebruikt, komt GA4 met het event-based model. 
  • Een nieuwe interface. Kan natuurlijk als positief worden ervaren, maar zeker in het begin is wennen. Je moet de nodige tijd steken in het leren werken met de vernieuwde versie.
  • De overstap houdt meer in dan je denkt. Van UA naar GA4 lijkt makkelijker dan het is. Doelen, instellingen, rapportages en meer, je zult ze allemaal opnieuw moeten instellen. Een bewerkelijke overstap dus. 

Een reden om nu alvast de overstap te maken is het verzamelen van data. Wachten tot 1 juli 2023 betekent dat je helemaal geen historische data meer hebt en dat zou zonde zijn!