Pas op! Ze sluipen er zo in

Pas op! Ze sluipen zo je content in

Kan jij je ook zo mateloos irriteren aan de stopwoorden van een ander? ‘Ehm’, ‘Dusse’, ‘Zeg maar’, ‘Dat dus’ en ga zo maar door. Ze halen de snelheid uit het gesprek en kunnen voor jou als gesprekspartner voor afleiding zorgen. Of je ze zelf ook gebruikt? Dat hebben we dan weer niet zo snel in de gaten. De woorden zijn er ingeslopen en krijg je er niet meer zo rap uit. Dit fenomeen komt ook voor met het schrijven van teksten. Deze sneaky bastards sluipen zomaar je tekst binnen en vallen voor jou niet meer op. Waar kan je op letten en hoe krijg je ze weer uit je teksten?

Welke woorden zijn sluipwoorden?

Het gaat vooral om woorden waarmee we zinnen openen. Om een verbinding te maken gebruiken we koppelwoorden als, ‘daarnaast’, ‘dus’, ‘maar’ of ‘immers’. Maar, (daar heb je ‘m) ook bijvoeglijk naamwoorden en bijwoorden worden gezien als sluipwoorden. Dit zijn woorden als ‘heel’, ‘echt’ en ‘altijd’. Je kunt ze prima gebruiken in je tekst, want ze maken verbinding en zorgen daardoor dat je tekst vloeiend loopt. Gebruik je ze echter te vaak, dan halen ze de snelheid en leesbaarheid uit je content. Het kan er zelfs voor zorgen dat de boodschap niet bij je lezer overkomt. En dat is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen.

Stukje bewustwording tijdens het schrijven

Een term die te pas en te onpas gebruikt wordt tegenwoordig, bewustwording. Toch is het hier wel van toepassing. Met het schrijven van een tekst staar je je al gauw suf op alle woorden die op het beeldscherm dansen. Althans, dat gaan ze na enige tijd van staren wel doen. Je kunt dit voorkomen door tijdens het schrijven je al meer bewust te worden van de woorden die je gebruikt. Je zult ze in het begin niet meteen herkennen, maar wanneer je erop gaat letten kom je ze tegen. Als je dat eenmaal door hebt kun je tijdens het schrijven van je volgende content rekening houden met deze woorden. Je gaat je bijna betrapt voelen bij het gebruik ervan, zeker wanneer je een tekst over sluipwoorden gaat schrijven. Ik spreek nu uit ervaring…

Tekst al geschreven? Kijk er nog eens kritisch naar

Heb je al als een razende reporter je tekst geschreven en sta je op het punt om deze te publiceren? Neem dan nog even de tijd en kijk met een kritische blik naar je tekst. Wellicht springen er een aantal woorden uit die herhaaldelijk gebruikt worden. Lukt dat? Dan kan je de zinnen omdraaien. Als je op deze manier te werk gaat heb je grote kans dat je deze gluiperds helemaal uit je tekst kunt verwijderen. Zo kun je voordat je gaat publiceren zelf nog een paar aanpassingen maken waardoor lezers prettiger je content lezen. Bijkomstig voordeel is ook dat je alert wordt op het gebruik van sluipwoorden.

Laat iemand anders ernaar kijken

Waar het voor jou lastig is om sluipwoorden te herkennen, kan het voor een ander makkelijker zijn om ze eruit te pikken. Het is net als de stopwoorden van een ander, deze vallen je meteen op. Misschien is het dan een goed idee om iemand anders naar jouw tekst te laten kijken. Iemand die de content niet eerder gelezen heeft kan zomaar een aantal woorden eruit pikken die regelmatig voorkomen. Vermeld er dan wel bij dat het gaat om de sluipwoorden die je verwijderd wilt hebben. Anders heb je de kans dat iemand rigoureus met je geschreven stuk aan de slag gaat.

Persoonlijk favoriet, synoniemen.net en woorden.org

Ik kan en moet toegeven dat synoniemen.net en woorden.org favorieten zijn hier bij Fynt. Iedereen gaat naar deze sites om even te checken of er niet een ander woord gebruikt kan worden. Benut zelf ook deze mogelijkheid. Dit soort websites zijn er niet voor niks en kunnen de sleur uit je tekst halen. Let er wel op dat je niet woorden er tussendoor fietst die een artikel lastiger maken om te lezen. Regelmatig staan er woorden tussen die we kunnen bestempelen als oubollig en vrijwel niet meer tegenkomen. Een ‘maar’ te veel leest dan lekkerder.

Laat je inspireren

Nog een laatste manier om je teksten een boost te geven! Laat je inspireren door andere schrijvers. Lees boeken, artikelen en blogs en let op de schrijfstijl, woordgebruik etc.. Inspiratie halen uit andere teksten kan voor jouw content de manier zijn om het beter leesbaar te maken en meer flow te geven. Daarnaast is het lezen van een goed boek niet verkeerd en zorgt het voor een stukje ontspanning. En die rust kan er weer toe leiden dat je onbewust geïnspireerd raakt. Jep, dat is de wondere wereld van je brein.

Veel leesplezier en succes met het uitbannen van die sneaky bastards!